#Skogcoast2

Lost in translation

Till innehåll
Skål med ramen och en mindre skål med sås

En biljett till en efterlängtad skål ramen

Ett vanligt sätt att köpa mat på enklare och finare matställen runtom i Tokyo är att göra det med hjälp av en biljettautomat. Så fick jag min efterlängtade skål ramen.

Att äta en riktigt god skål ramen stod på önskelistan för mat inför resan. Det tog till i tisdags men blev en fullträff! På tips hade det burit av till kedjan Afuri, specifikt deras ställe nära distriktet Harajuku i Shibuya jag besökte två dagar tidigare.

Folk köar till Afuri i Harajuku

Lunchkö till populära Afuri i Harajuku.

Väl inne på Afuri noterade jag att man likt på många andra matställen beställde sin mat via en biljettautomat. Du går helt enkelt fram till automaten, lägger in tillräckligt med mynt och sedlar för den eller de rätter och drycker du vill beställa.

Biljettautomaten på Afuri

Biljettautomaten inne på Afuri. Varje rätt har bild och pris, men inte alltid ett namn på engelska.

Biljett från automaten

Min ramenbiljett från automaten.

Sen får du en biljett per beställning som du ger till personalen. Eventuell växel får du ut genom att klicka på en knapp. Japan är fortfarande främst ett kontantsamhälle så dessa biljettautomater tar inga kreditkort.

Ibland står maträtterna på engelska, ibland inte. Men varje knapp visar i värsta fall en bild på maten utöver priset så helt körd är man inte.

Stor ramen med fläskkött, ägg och nudlar toppat med sjögräs. Stark sås på sidan att doppa i. I Japan anses det för övrigt vara gott bordskick att sörpla högt när man äter ramen. Tur det.

Min första känsla var att dessa automater var ett onödigt mellansteg. Men att betala först och bara resa sig upp och gå utan att behöva be om notan är smidigt, speciellt om man har svårt med språket när man ska beställa.

Jo, jag vet att man kan betala före man äter i Sverige också. Men detta är ju lätt häftigare 😉

/Alex