#Skogcoast2

Lost in translation

Till innehåll
Broschyr för Japan Rail Pass

Japan Rail Pass införskaffat i god tid

Om man gör någon annan typ av utlandsresa än en charterresa till Gran Canaria finns det alltid en del att förbereda. När man åker till Japan är nog det viktigaste att fixa ett Japan Rail Pass i god tid innan avfärd.

Japan är världsberömt för sitt moderna snabbtåg, Shinkansen. I upp emot 320 kilometer i timmen knyter de ihop städerna i det mytomspunna landet.

Den första linjen Tokaido Shinkansen startade redan 1964 och knöt ihop Tokyo, Nagoya och Osaka på den 515,4 kilometer långa linjen. Idag sträcker sig spåren 2 764,6 kilometer genom landet, vilket  nyttjades av cirka 1,7 miljarder (!) resenärer under 2017.

Åker man bil från huvudstaden Tokyo till Hiroshima tar det ungefär tio timmar, med Shinkansen är man nere på fem timmar.

Utöver alla snabbtåg (med några få undantag) innefattar Japan Rail Pass även Japan Railways vanliga tåg och bussar samt en färja i Hiroshima och en monorail i Tokyo. För betydligt mer utförlig information om att åka tåg i Japan rekommenderar jag att läsa mer på den utmärkta webbplatsen japan-guide.com.

Karta för Japan Rail Pass

En översikt av vilka tåglinjer man kan åka med Japan Rail Pass. Bild från japan-guide.com.

Inte tillgängligt för lokalbefolkningen

Japan Rail Pass är endast tillgängligt för utlänningar eller om du är japan och kan bevisa att du bott utomlands i minst tio år. Skulle turister behöva betala lika mycket som lokalbefolkningen skulle det bli väldigt dyrt.

Att åka tur och retur mellan Tokyo och Kyoto för någon ur lokalbefolkningen är ungefär lika dyrt som att köpa ett Japan Rail Pass som räcker en vecka.

Så fixar du ditt Japan Rail Pass

I Sverige fixar du enklast ett Japan Rail Pass genom att beställa det från japanspecialisten.nu. Du kan få det postat till dig på några dagar eller så kan du hämta ut det på plats från deras kontor i Stockholm.

/Alex