#Skogcoast2

Lost in translation

Till innehåll
Utomhuspoolen på Kadensho

Lyx i varma källor på ett ryokan i Arashiyama

Badkulturen är stor i Japan såväl för lokalbefolkningen som för turister. Att bada i någon av landets tusentals varma källor rekommenderas för att hela både kropp och själ. Det passade jag på att göra när jag besökte Arashiyama i västra Kyoto.

Tidigt på morgonen är jag uppe och har checkat ut från 9 Hours Kyoto. Efter två billiga och häftiga nätter i den gamla huvudstaden (år 794 till 1886) med kul shopping, fantastisk mat och ett besök till det mäktiga Fushimi Inari-templet med sina över 10 000 Torii-portar ska jag nu ut till Arashiyama väster om Kyoto för att lyxa till det i 24 timmar.

Innan jag lämnar hotellet blir jag att prata med Bill från Seattle som också besöker Japan för första gången. Med sig har han endast en liten ryggsäck och ett riktigt gött humör. Vi kommer in på japansk vett och etikett och synen på tatueringar som Bill inte känner till och blir väldigt förvånad av. Sedan pratar vi om vandring längs med Oregons kust jag vill besöka en dag.

Efter vårt samtal beger jag mig till Kyoto Station för att åka de sexton minuter (lokaltrafiken håller som sagt alltid tiden här) det tar till Arashiyama.

Bill från Seattle

Jag diskuterar japansk vett och etikett samt Oregons kust med Bill i loungen på 9 Hours Kyoto. Jag checkar ut, han checkar in.

En flod under en anrik bro på vulkanisk mark

Väl framme i Arashiyama märker jag hur tempot sänks. Kyoto är långt ifrån Tokyo vad gäller stadspuls, men kontrasten mot Arashiyama är ändå påtaglig. Jag beger mig rakt till mitt boende då det är varmt och jag vill bli av med mitt bagage.

Gata i Arashiyama

På promenad genom Arashiyama från tågstationen.

Då Japan ligger på vulkanisk mark kan man hitta tusentals och åter tusentals varma källor (onsens som de heter på japanska) över hela landet. Det mineralrika vattnet sägs hela ens kropp och sinne på olika sätt. Utöver sin fina natur har Arashiyama många ryokans med egna onsens.

När man besöker ett onsen bor man ofta på ett ryokan. Ett ryokan kan bäst beskrivas som ett traditionellt japanskt hotell där middag och frukost ingår och som ofta har ett eget onsen. Du hittar och bokar dem via exempelvis japaneseguesthouses.com.

Ryokans kan variera mycket i utformning. Vissa är små och drivs av en enda familj, medan andra är stora hotellkomplex. Vissa är traditionella med futon att sova på, medan andra har mer västerländska sängar. Jag bor på Kadensho som hamnar någonstans mitt emellan allt.

Framsidan på ryokan Kadensho

Utanför mitt ryokan Kadensho i Arashiyama. Fint som snus!

Förutom många ryokans med onsens finns här också anrika Togetsukyo Bridge som sträcker sig över Katsura River. Bron byggdes redan under den lugna och fredliga Heian-perioden i Japan som sträckte sig från år 794 och 1185. Bron konstruerades dock om under 30-talet.

Folk vid Katsura River

Katsura River efter att ha gått över Togetsukyo Bridge. Ett populärt fotoställe.

Cykeltur i väntan på incheckning

Då jag är på plats redan 12:00 och incheckningen börjar 15:00 lämnar jag mitt bagage, hyr en cykel för 500 yen i två timmar och utforskar Arashiyama.

Cykeluthyrare med min cykel

För blott 500 yen (cirka 40 kronor) får jag hyra denna cykel i två timmar. Att bara kunna ställa av axelväskan är värt priset.

Cykelväg i Arashiyama

Cykelvänligt strax utanför centrala i Arashiyama på eftermiddagen.

Parkerad cykel framför gräsfält

Lunch under cykelturen. Jag hade lite problem att låsa det inbyggda cykelstället. Givetvis fick jag hjälp från lokalbefolkningen direkt. Arigato!

Båt på Katsura River

Från cykelturen längs med Katsura River innan incheckning. Båtturer kunde man också ta om man ville.

Incheckning, ombyte och middag

När det sedan är dags för incheckning på Kadensho är bagaget jag tidigare lämnade redan på mitt rum. Jag får instruktioner för kvällen där jag ombeds låsa in mina skor för vistelse samt välja ut en yukata att ha på mig under resten av kvällen. Sedan är det dags att bege mig till mitt rum och byta om.

Skoskåp på Kadensho

Skoskåpen på Kadensho. Inga västerländska siffror här inga.

Rum med yukatas på hyllor

Dags att välja yukata för min vistelse. Lyckligtvis hörde man till de längre gästerna och kunde välja och vraka.

Rummet på Kadensho

Mitt rum på Kadensho. Klassiskt japanskt möter modernt västerländskt. En futon på golvet hade gått lika bra dock.

Jag framför spegeln i min yukata

Håret uppsatt, Snobben är tejpad och yukatan sitter perfekt. Dags för bad!

Några timmar senare serveras middagen. Efter upprop i lobbyn leds jag till ett av många rymliga bås i matsalen där jag under de kommande två timmarna har fri tillgång till dryck samt serveras massvis av små och stora traditionella japanska rätter.

En del rätter vet jag vad är, andra är jag mindre säkra på. Men jag äter allt och det smakar som förväntat suveränt. Det blir en del påfyllningar av både dryck och mat. Jag känner mig nästan lite smutsig. Tur att jag ska bada snart igen 😉

Tempurarätt på en tallrik av trä

Tempurarätt till middagen. Utöver detta serverades också många smårätter.

Med mina japanska fraser och personalens enkla engelska uppstår inga problem alls. Gästerna roas också när jag glider runt och hälsar. Jag är den enda västerlänningen på plats och många passar på att öva på sin engelska.

Personalen i receptionen på Kadensho

Den unga och trevliga personalen på Kadensho (ursäkta bakljuset).

Vett och etikett när man badar i Japan

Japan är ett land med stort fokus på vett och etikett. Detta gäller verkligen när man ska bada i ett onsen. Utöver fylla, mat och fotografering är tatueringar som jag nämnt tidigare strängt förbjudna.

Om du har tatueringar och planerar att besöka Japan rekommenderar jag att du läser Visiting Japan With Tattoos av författaren Tara Moss.

När det gäller badandet i ett onsen har jag satt ihop en punktlista över hur man bör göra. Totalt blev det tre badbesök under vistelsen på Kadensho (och fyra på hotellet i Hiroshima). Här är listan:

  1. Klä av dig helt naken, men ta med en liten skylande handduk
  2. Tvätta hela kroppen med tvål i någon av sittduscharna
  3. Skölj noggrant bort allt lödder när du är klar
  4. Häll en skopa vatten från en alltid närliggande tunna över dig innan du börjar bada
  5. Lägg dig i valfri pool inne i badutrymmet
  6. Placera din lilla handduk på huvudet eller bredvid poolen
  7. Njut och testa de olika pooler inne och utomhus
  8. Tvätta dig med tvål och schamponera dig när känner dig klar
  9. Skölj bort allt lödder noggrant ännu en gång
  10. Ta ett kort dopp i en pool igen för att absorbera det mineralrika vattnet
  11. Torka dig, ta på dina kläder och lämna badutrymmet
Utomhuspoolen på Kadensho

Utomhuspolen på Kadensho vars vatten innehåll tretton mineraler och var över 40 grader varmt (officiell bild från Kadensho).

Inomhuspool på Kadensho

Den inre poolen på Kadensho med samma mineralrika vatten som den yttre (officiell bild från Kadensho).

Löptur, frukost och mer bad

Efter en brakmiddag, några öl och två längre badbesök kvällen innan vaknar jag tidigt nästa morgon och känner mig fräschare än på länge. För att njuta av Arashiyama utan större folkmängder beger jag mig ut på en löptur strax innan klockan sju.

Bambuskogen i Arashiyama

Den stillsamma bambuskogen mitt i Arashiyama strax efter sju på morgonen.

Löptur längs med Katsura River

På vägen längs med Katsura River mot Togetsukyo Bridge. I princip folktomt innan åtta på morgonen.

Efter löpturer vankas det traditionell japansk frukost som håller samma klass som middagen. Jag äter lite väl mycket, men känner att jag behöver fortsätta kompensera för all tappad vikt och energi av mitt ihärdiga promenerande.

Frukostbuffén på Kadensho

Salt till vänster. Sött till höger. Gäster iförda yukatas eller samues (plaggen med byxor).

Frukosträtter på ett bord

Några av de fruktiga och söta rätterna till frukosten.

Efter ännu ett badbesök i hotellets onsen checkar jag ut. Utan varken trötthet, smärta i vaderna eller allmän träningsvärk beger jag mig till tågstationen för att ta mig till baka till centrala Kyoto följt av Tokyo där jag under drygt tre dagar ska avsluta min resa.

Det mineralrika vattnet har utan tvekan uppfyllt sin uppgift.

/Alex